Tidligere i sommer meldte jeg (og flere andre) at den danske vitenskapsminister hadde lansert en ny dansk strategi for IKT-støttet læring. Som lovet kommer her en utdyping av innholdet i strategien.
Strategien spenner over flere deler av utdanningssektoren. Den har tiltak rettet mot barn og unge, høyere utdanning, offentlige sektor, privat sektor og de danske medborgere. Før jeg trekker frem interessante tiltak fra de ulike deler av strategien noen kommentarer til hva som kjennetegner strategien i sin helhet:
- Strategien tar utgangspunkt i at elæring (som er bredt definert) har et stort og uutnyttet potensial.
- Danmark har et godt utgangspunkt på elæringsfeltet. Strategien skal befeste og styrke denne.
- Strategiens bredde er stor. Få lands strategier spenner så vidt som denne.
- I strategidokumentet erkjenner man at bruk av teknologi i undervisning og læring ikke innebærer å gjøre gamle ting i ny innpakning. Det heter bl a: "Det er vigtigt, at man ikke ukritisk sætter strøm til lærebogen og katederundervisningen."
- Strategidokumentet peker på behovet for en strategisk og ledelsesmessig forankring av elæring.
- Det er satt av 135 mill kr over tre år til gjennomføring av strategien.
Så til noen av tiltakene i strategien.
For barn og unge ønsker man å utvikle såkalte "universer" hvor barn og unge kan lære på morsomme og underholdende måter med utgangspunkt i deres egne medievaner. Disse skal være tilgjengelige gjennom eksisterende kanaler som f eks EMU. Det skal tas hensyn til gutter og jenters ulike preferanser.
Strategien inneholder flere tiltak retta mot høyere utdanning. Det skal opprettes et nasjonalt vitensenter innenfor elæring som skal undersøke, dokumentere, utvikle og spre kunnskap på elæringsområdet. Når det gjelder lærerutdanning kommer kravet om integrasjon av IKT i undervisningen på lærerutdanning bli slått fast gjennom en ny lov om lærerutdanning. Danskene ønsker også å øke kunnskapen om kvalitet på og effekter av elæring.
Av andre forslag i strategien har jeg merket meg at danskene ønsker å etablere en statlig utdanningsplattform, en LMS (Learning Management System) for ansatte i den danske Staten.
Til slutt: Dette er en veldig interessant strategi der mye av retorikken og flere tiltak fremstår som veldig "riktige". Ambisjonene er store, men så har da også danskene kanskje det beste utgangspunkt av de nordiske land på IKT-området.
Comments