Etter de innledende presentasjonene på OECDs ekspertmøte om ICT and Educational Performance jeg har omtalt i et tidligere innlegg her på bloggen fulgte en rekke presentasjoner som var mer tematisk orienterte. Det vil føre for langt å gjengi alt i deltalj, så jeg tar noen biter fra de enkelte sesjoner. For de som gå i detalj ligger noen av paperne på NML-prosjektets websider. Et sammendrag fra møtet vil også bli lagt ut om noen uker.
Professor Richard Andrews innledet sesjon 2 (Do national results point in the same directon? The role of research reviews and assessement studies) pekte på behovet for å gå nye veier for å undersøke IKTs effekt på læringsprosess og læringsutbytte. Richard mente kausalparadigmet ikke er tilstrekkelig for å fange opp dette, og han tok til orde for et bredt internasjonalt samarbeid om fremtidige effektstudier.
Tim Magner fra det amerikanske utdanningsdepartementet presenterte noen amerikanske undersøkelser som ser på hvilket utbytte man har av bruk av IKT. Morten Søby fra ITU presenterte noen funn fra ITU Monitor 2007 og erfaringer fra arbeidet med monitoren. Sesjonen ble avsluttet med at Takashi Sakamoto, nestor i det japanske miljøet, presenterte funn fra japanske undersøkelser som bl a viser at positive effekter av IKT for japanske skolebarn, men at Internett ifølge japanernes studier også kan bidra til sosial mistilpasning (Hva som ligger i det begrepet 'social maladjustment' kan man jo lure på, men det skal ikke forfølges her).
Sesjon 3 hadde temaet "Comparative International evidence on Digital Technologies on Learning outcomes: Empirical studies".
Highlights:
- Nancy Law fra University of Hong Kong viste til resultater fra studien SITES2.
- Ron Owston fra Institute for Research on Learning Technology ved York University i Toronto holdt et engasjert innlegg om betydningen av å satse på bærekraftige tiltak for læreres kompetanseutvikling.
- Peppi Taalas fra Universitetet i Jyväskylä presenterte prosjektet "Towards future literacy practices".
Sesjon 4 hadde tittelen "Comparative International Evidence on the impact of digital technologies on learning outcome: Policy implications". Highlights:
- Anja Balanskat fra det europeiske skolenettet EUN presenterte den review av europeiske effektstudier som hun og Roger Blamire gjorde i 2006. Anjas presentasjon inneholdt bl a en veldig nyttig sammenstilling av ulike effekter av digitale teknologier som disse studiene peker på.
- Michael Trucano fra Verdensbankens InfoDev-prosjekt tok utgangspunkt i at det finnes få studier av god kvalitet som påviser en sammenheng mellom IKT og kvalitet. Trucano etterlyste studier og utvalgsundersøkelser av dette med høye krav til metodisk tilnærming.
Sesjon 5 hadde tittelen "Enriched learning environments: enhancing learning outcomes with ICT". Highlights:
-Steven Mustor fra Christchurch på New Zealand holdt et veldig engasjert innlegg om hvordan IKT er integrert i undervisningen på hans skole.
- Francesco Benavides fra OECD presenterte OECD-prosjektet "Alternative Models for Learning". Spennende, veldig ambisiøst.
Sesjon 6 handlet om "Alternative learning environments in practice: using ICT to change impact and outcomes". Highlights:
- Knud Erik Hilding-Hamann fra det Dansk Teknologisk Institutt orienterte om erfaringer og funn fra DTIs arbeid med Learning Spaces.
- Neil Selwyn fra London Knowledge Lab holdt et tankevekkende innlegg om Web 2.0.
Den avsluttende Sesjon 7 hadde tittelen "Enlarging the view: Alternative ways of dealing with ICT and educational performance". Highlights
John Furlong fra Oxford University pekte på behovet for etnografiske studier for at vi (forskere, policymakere) bedre skal kunne fange opp et stort mangfold av læringsaktiviteter på ulike arenaer. Dette går rett i hjertet på skillet mellom formell og informell læring. Furlong brukte erfaringer fra studier som "ScreenPlay", "Adults Learning@Home" og "The Learner in the New Media Age". Furlongs presentasjon viste veldig tydelig at spriket og spennet mellom tradisjonell opplæring og "læring i alle kanaler" øker betydelig.
Postscriptum: Hva sitter igjen etter møtet?
Råteksten i disse avsnittene skrives mens vi befinner oss over Ulan Bator eller Novosibirsk :) og må bære preg av at to intense dager med mye input må fordøyes over tid.
Noen tanker:
- Sør-koreansk utdanning har ikke så god infrastruktur som vi hadde trodd, og de sliter med integrasjon av IKT i opplæringa som alle oss andre.
- NML-prosjektet er et godt varemerke som må tas vare på. Prosjektet har en utfordring med å avgrense og skjerpe fokuset, men det tror jeg skal gå bra.
- IKT og kvalitet er på alles lepper, men kausalparadigmet ligger på sotteseng. Metoder som fanger opp teknologisk diversitet og mangfold av læringsarenaer og -former etterlyses.
- Det stilles spørsmål om hvem som i framtida skal ta ansvaret for at barn og unge blir digitalt kompetente. Litt delte meninger.
- I beskrivelsen av New Millenium Learners er det viktig å fange opp det store mangfold og brede spekter blant barn og unge. Ikke alle er avantgarde og cyberhyperaktive. Definisjonen må ikke bli så snever og elitisk at den resulterer i sosial eksklusjon.
- Som policymaker er jeg bekymret over at så få i en slik forsamling ser helheten i NML-problematikken. Det er viktig å se helheten for å kunne utvikle meningsfylt, evidensbasert og systemisk god policy på området.
Comments