Ministermøtet om digital inkludering i Lisboa er nå over. Disse linjer skrives på den lange veien hjem - på første etappe mellom Lisboa og Frankfurt. Det har vært et veldig interessant møte, ikke minst fordi ministermøets tema kaster lys over de konstante utfordinger vi har med hensyn til å unngå nye skiller eller forsterking av eksisterende skiller etter hvert som digitalisering av samfunnsutvikling, deltakelse, offentlige tjenester, utdanning m fl går sin gang.
Ved slutten av møtet ble utkastet til konklusjoner fra det portugisiske presidentskapet delt ut. Her er noen av punktene presidentskapet oppfordrer EU og medlemslandene til å følge opp:
- Integrasjon av digital inkludering som en ny dimensjon i sosialpolitikken og som en viktig anledning til Ã¥ fremme sosial inkludering og Ã¥ fokusere nasojnal politikk og EU-virkemidler rettet mot sosial integrasjon og sosio-økonomisk utvikling.
- Fortsette arbeidet med å forbedre digital inkludering i EU i tråd med prinsippene, hoved- og delmål i i2010 og Riga-erklæringen.
- Adressere barrierer mot digital inkludering ved å styrke, monitorere og legge til rette for oppfølging av kravene på dette området.
- Ã bro over digitale kompetanseskiller, mobilisere nødvendige ressurser, inkludert spesielle tiltak i grisgrendte strøk, og spesielle opplæringsprogrammer for særskilte grupper.
- Oppmuntre effektiv deltakelse av enkeltpersoner som blir hengende etter i informasjonssamfunnet, særlig de som står i fare for sosial ekskludering, bl a eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne.
- Bedre integrering av digital inkludering på tvers av nasjonale politikkområder for sosial inkludering. Øke koordineringen mellom myndigheter, industri og samfunnet for øvrig, sæ¦rlig i relasjon til tiltak innenfor offentlige tjenester, helse og utdanning.
- Stimulere investeringer og partnerskap for å etablere Europa som en leder innenfor forskning om digital inkludering.
- Fremme internasjonalt samarbeid om digital inkludering for å bygge bro over globale digitale skiller og forsterke partnerskap med andre regioner i verden, inkl Afrika, Latin-Amerika og karibiske land.
- Delta i kampanjen "e-Inclusion, be a part of it!" i 2008 og den tilknyttede ministerkonferansen i 2008.
Kampanjen "e-Inclusion, be a part of it!" ble varslet i Kommisjonens Communication Com (2007) 694 av 8. november i år om "European i2010 initiative on e-Inclusion". I tillegg til kampanjen lanserte Kommisjonen et strategisk rammeverk for å implementere Riga-erklæringen. De viktigste virkemidlene i det strategiske rammeverket er å
- muliggjøre betingelsene for alle til å delta i informasjonssamfunnet ved å bygge bro over skiller i bredbånd, tilgjengelighet og kompetanse
- speede opp effektiv deltakelse av grupper som står i fare for ekskludering
- Integrere tiltak for digital inkludering for å maksimere varige effekter.
Denne kommunikasjonen peker også på at det går for sakte med hensyn til oppfyllelse av målene i Riga-erklæringen:
- Klare skiller mht bruk av Internett, særlig gjelder det eldre, "økonomisk inaktive" og mennesker med lavt utdanningsnivå.
- Bredbåndsdekningen for hele EU-området går etter planen, men skillene mellom ulike medlemsland er for store.
- Klare skiller med hensyn til digital kompetanse blant eldre, arbeidsløse og mennesker med lavt utdanningsnivå.
For videre lesning anbefaler jeg selve Kommunikasjonen (NB: Se opp for EU-lingo) og rapporten Assessment of the Status of eAccessibility in Europe
Comments