Dag to av ekspertmøtet om gutter, jenter og IKT er nå i gang.
Første tema er ungdomskultur, ferdigheter og holdninger.
Vibeke Kløvstad fra ITU orienterer om studien Nye nettfenomener. Hun holdt en lignende presentasjon er stort sett den samme som hun holdt i Paris for et par måneder siden.
Birgit Herzberg Kaare, UiO: Innlegg om "The Gathering"
- Omfatter 5000 unge. De fleste 14-25 år. Maskulin kultur. Verdens største nettverk (av sitt slag)
- Spørsmål: Hvordan utvikler de IKT ferdigheter? Hvordan former dere felles interesse i data deres holdninger og deres syn på fremtiden?
- Metodisk utgangspunkt i Castells. Etnografisk forskning. Dybdeintervjuer. Spørreskjema med 715 svar.
- Hackere og nerder: Noen uttrykker opposisjon til disse stereotypiene. Hacker er et æresbegrep.
- jenter utgjør litt under 20 prosent. En subkultur med sterke maskuline trekk.
- Ferdigheter og kunnskap: Mestring gir glede. Genuin teknologiinteresse er en sterk driver. Delingskultur er en viktig kvalitet.
- Uformelle læringsprosesser. Nysgjerrighet viktig drivkraft. Egendrevet læring.
Caroline Pelletier, Institute of Education, University of London
Pelletier fortalte om et forskningsprosjekt der de var ute i en skole og jobbet med jenter for å utvikle enkle dataspill.
Reiser 4 spm ut fra bakgrunnsrapporten:
1. Hva er problemet med kjønn og IKT? Hva er temaet? Er det numeriske ting mht deltakelse, kompetanse etc, og hva er indikatorene for et samfunn uten kjønssforskjellre på dette området. Hva er målene og idealene vi jobber mot. Farlig å redusere problemet til et numerisk tema. Hvordann kan unge bruke teknologi på en mer produktiv og meningsfylt måte. Demokratisk spørsmål! Distribusjon av makt.
2. Hvordan forstår vi relasjonen mellom kjønn og IKT, og hvordan kan IKT bidra til å tette gapet? Bør vi imøtekomme kjønnsspesfikke utfordringer? Kan en slik tilnærming sementere eksisterende stereotypier? Tendens til å gjøre kjønn til en lett sosialisert utgave av det biologiske kjønn. Fokus burde kanskje være på å håndtere ulikheter innenfor skolen.
3. Hva kan utdanning gjøre for å utjevne ulikheter mht IKT? Rapporten peker på motstridende evidens mellom IKT og kvalitet. IKT i utdanning handler om å skape muligheter som barn ikke kan få utenfor skolen. Spill i en utdanningssammenheng kan risikere å miste sin effekt, og de kan fungere som en sukring av innholdet i læringsprosessen.
4. Hva er forskningsspørsmålene?
Supert at du blogger utfyllende herfra. Dette synes jeg er spennende felt og her er det mange viktige spørsmål å ta tak i for skolene.
Posted by: Marita | June 03, 2008 at 11:02 AM
Takk skal du ha.
Jeg er enig i at det er viktige spørsmål knyttet til gutter, jenter og IKT. Flere enn man skulle tro hvis man ikke tenker nærmere etter.
/øystein
Posted by: Øystein | June 03, 2008 at 11:11 AM