Vel tilbake i Norge etter noen lange, hektiske og gode dager i London er det tid for å se tilbake på hva som foregikk i London i den uken vi nå legger bak oss. Jeg har deltatt på Education World Forum, BETT og Scandinavian Session som jeg oppsummerer nedenfor.
Education World Forum: Tett mellom ministrene
Engelske myndigheter arrangerte for tiende gang det årlige ministereventet Education World Forum, tidligere kjent under navnet "Moving Young Minds". Jeg har hatt privilegiet å kunne delta på EWF sju ganger (trur eg). I år samlet EWF rekordmange 101 ministre fra nesten like mange land. EWF inneholder både diskusjoner mellom minstrene, faglige innlegg og mindre seminar og diskusjoner.
Jeg kan her ikke referere fra innleggene ministrene holdt, men det er noen interessante elementer fra forumet. Hovedinntrykket er at bevisstheten om hvor viktig IKT er for våre utdanningssystemer er stigende, og det er gjennomgående en felles forståelse av at IKT kan være med på å løse en rekke grunnleggende utfordringer i skole og utdanning. Samtidig er det slik at forskjellene mellom landene ikke blir mindre. Dessverre, men sant. Det gjør inntrykk når den nigerianske utdanningsministeren forteller at ett av tre barn i skolealder er utenfor skolen.
Fra land i vår del av verden var deltakelsen heller laber. Den svenske statssekretær Bertil Östberg holdt et innlegg. Fra de andre nordiske land deltok det ingen politikere. Det synes jeg er veldig synd. Jeg tror det ligger en kortsiktig og noe endimensjonal kost-nyttevurdering til grunn for at nordiske politikere holder seg hjemme. De går glipp av muligheten til å delta på at ministerarrangement velsignet fri for resolusjonsmakeri og med rike muligheter til å utveksle erfaringer og også markere egne posisjoner i viktige spørsmål om utdanning, IKT og utvikling. Det mener nå jeg!
Nedenfor en video med oppsummering fra fjorårets arrangement:
BETT: Markedsplass, nettverking og buzz
Etter EWF var det tid for den årlige runden på verdens kanskje største messe for utdannings- og læringsteknologi. BETT var i år flyttet til et nytt sted, messehallen London Excel, som ligger i Docklands i den østlige delen av London.Etter å ha ruslet litt rundt i lokalene et par av dagene er dette inntrykkene jeg sitter igjen med:
- Flyttingen fra de gamle lokalene i Kensington Olympia var vellykket. I de nye lokalene var alt samlet på én flate, og det var lydmessig bedre. Mat og dryck var også lettere tilgjengelig, dvs at køene var kortere.
- Det er vanskelig å si hva som er de store trendene på en så stor messe. Jeg sitter igjen med inntrykket av at jeg bare har skrapet litt i overflaten. Det som dog slår meg er at det var få store innovasjoner å finne. En stor leverandør jeg snakket med fortalte at de skal lansere et nytt produkt med noen uker, men har valgt å legge lanseringen utenfor og etter BETT.
- Mange skandinaver deltok også i år. Man kan spørre seg hvor målrettet denne skandinaviske invasjonen er, gitt at reisene finansieres over lokale kompetansemidler. Hvilket utbytte får man igjen av en slik reise? Stilles det kritiske spørsmål og krav?
- Det var gledelig å se norske utstillere. Noen hadde egen stand, noen delte stand med andre eller de var en del av standen til en større virksomhet. Et nytt bekjentskap for min del var de driftige innovatørene for Soleis AS som jeg gleder meg til å høre og se mer fra.
- Næringsminister Trond Giske besøkte den norske kolonien på lørdag. Det er kjempeflott, og jeg har inntrykk av at det ble satt stor pris på av de som deltok og som fikk en speed-date med næringsministeren.
Scandinavian Session @BETT
Det siste jeg vil berette fra er fredagsmorgenen Scandinavian Session som ble arrangert som et samarbeid mellom BETT-arrangøren og Datoren i Utbildningen. Opplegget var sentrert rundt tre skandinaviske skolecase i tillegg til innlegg av Stephen Heppell og Isa Jahnke fra Umeå Universitet. Stephen og jeg var moderatorer for seansen - av oss konsekvent omtalt som "a jolly good show" :)
DIU kom ut med et engelskspråklig særnummer i anledning Scandinavian Session
I sin innledning la Stephen stor vekt på at dersom man gir elever verktøy, rom og tillitt er det ingen grenser for hva de kan få til. Dette er et av hans kjernebudskap, og han prøver ikke bare å si halleluja, men også gjøre det. Et annet utsagn som mange merket seg er at skolen på mange områder er i utakt med sin samtid og omverden.
Det første skolecase var fra Nordahl Grieg videregående skole i Bergen. Fra Nordahl Grieg var det fire elever som presenterte skolecaset, og elevene gjorde en fantastisk jobb. Trygge, relevante, stø i engelsk og med praktiske eksempler. Jeg var på deres vegne stolt som en hane da jeg gikk opp for å introdusere neste case. Nedenfor er videoen som er laget fra skolen.
Det svenske skolecaset kom fra Sandviken kommune, som ligger rundt 200 kilomenter nord for Stockholm. De tre representantene fra Sandviken ga en fin oversikt over hvordan man jobber der, blant annet representert ved Murgårdsskolan. Jeg merket meg hvor godt sammensydd og gjennomtenkt arbeidet er, og man legger stor vekt på å jobbe kunnskapsbasert med samarbeid med forskere.
Det tredje skolecaset kom fra danske Odder kommune. Også her merket jeg meg hvor gjennomarbeidet strategiene er og hvor stor vekt man legger på å jobbe kunnskapsbasert. Også dette, i likhet med Sandviken, et eksempel til etterfølgelse. Her var det mye å lære av.
Oppsummeringsvis synes jeg dette var en meget vellykket sesjon. De tre skolecasene utfylte hverandre på en glimrende måte. Alle presentasjoner gikk bra. De ca 450 deltakerne holdt ut i tre timer, og jeg tror at både DIU og flere av aktørene i salen nok tenker at dette danner et glimrende utgangspunkt for en enda sterkere markering av nordiske miljøer under BETT 2014.
Hei Øystein!
Som reiseleder for NPeD føler jeg sterkt for å kommentere noen påstander litt. Du spør hvor målrettet den skandinaviske innvasjonen til Bett er. Vi hadde i år med oss 130 norske lærere, skoleledere, IKT-ansvarlige og spesialpedagoger. Disse deltok i tillegg til Bett flere skolebesøk, egne foredrag og hadde stor grad av erfaringsutveksling,i tillegg til flere sosiale sammentreff. Dette gjør at opplegget vårt er fullpakket med nyttig påfyll, og føler at din generalisering var svært lite presis.
Posted by: Thomas Braut | February 04, 2013 at 10:23 PM
Hei Thomas og takk for kommentar.
Jeg er vel kjent med at opplegg som det NPeD og DIU fra Sverige gjennomfører er faglig bra. Det har gjennom flere år deltatt veldig mange lærere fra Norge, Sverige og andre land på BETT. Det jeg gjør er å stille spørsmål om hva som er faglig utbytte og krav til deltakelsen. I NPeDs tilfelle har du levert et fint svar. Jeg spør, jeg generaliserer ikke. Det er en vesensforskjell.
Posted by: Øystein Johannessen | February 04, 2013 at 10:32 PM