På vei hjem fra to dager på årets NKUL er det på sin plass med noen korte refleksjoner over årets konferanse som avsluttes i morgen.
Først og fremst: Igjen har konferansen klart å samle et imponerende antall deltakere. Det ble oppgitt litt ulike tall, men minst 1100 deltakere er med på årets konferanse. Det er imponerende i et konferansemarked med hard konkurranse, og arrangøren fortjener honnør for det. Jeg la også merke til at det virket som langt flere var til stede hele dagen enn tidligere, så det var rett så folksomt i Realfagsbygget på NTNU.
Konferansen ble åpnet av kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Hennes innlegg skilte seg fra tidligere innlegg hun har holdt innenfor IKT på to måter. For det første synes jeg kunnskapsministeren gikk tematisk bredere til verks enn før. Hun var innom flere tema enn jeg har hørt i tidligere innlegg. For det andre pekte statsråden på at vi må forandre vårt tankesett om IKT. Det innebærer, om jeg oppfatter henne riktig, et perspektivskifte fra IKT som et ytre vedheng til noe som er langt mer innvevd i skolen som system og i læringsprosessene.
Den andre taleren i åpningssesjonen var professor Stephen Heppell som snakket om "Learners Leading Learning". Dette er et tema som Stephen har snakket om mange ganger med ulike variasjoner.
Selv hadde jeg gleden av å holde et innlegg på en av parallellsesjonene første dag der sesjonstemaet var "Ny vurderingspraksis i en digital skole", der jeg snakket om "Bruk av digitale verktøy i underveisvurdering: Museskritt eller tigersprang?". Innlegget er basert på Christine Redeckers og undertegnedes artikkel "Changing Assessment: Towards a New Assessment Paradigm Using ICT".
Mine lysark nedenfor
På morgenen i dag var det TV2-overført debatt mellom kunnskapsministeren og Erna Solberg, ledet av Trude Teige. Debatten var innom både karakterer i barneskolen og lærerlønninger. Kudos til Teige for å ha satt av tid også til IKT. I NKUL-forsamlingen ble det satt pris på.
I debatten og i andre sammenhenger ble lærerutdanningens nærvær og ansvar for digital kompetanse hos lærerne etterlyst. Det er betimelig og godt timet, ettersom NIFUs rapport "IKT i lærerutdanningen: Mot profesjonsbasert digital kompetanse" ble offentliggjort under konferansen. Jeg kommer tilbake til rapporten og implikasjonene av den når jeg har lest den. Jeg har foreslått for NKUL-arrangøren at man i 2014 arrangerer et sideevent for lærerutdanning som ligger inntil og/eller veves inn i hovedarrangementet. Det er ikke holdtbart at lærerutdanningene og praksisfeltet ikke er i samme rom når IKT i skolen diskuteres. Slik kan vi ikke ha det.
Til slutt: Årets konferanse tar også opp tema knyttet til hjerneforskning og læring. Torkel Klingberg fra Karolinska Institutet holdt et interessant innlegg på morgenen i dag, og konferansen avsluttes med et innlegg fra Mark Treadwell som jeg hadde gleden av å snakke med under konferansen. Det tror jeg blir et bra innlegg.
I sum en bra konferanse, og jeg gleder meg allerede til 2014-konferansen.