Konferansen
For snart to uker siden ble den første MOOC-konferansen arrangert i Oslo. Konferansen inneholdt en rekke presentasjoner av fenomenet MOOC fra ulike synsvinkler. Som vanlig er varierte innleggene i form, innhold og kvalitet. Likevel var min tydelige følelse etter konferansen at dette var en vellykket konferanse. For det første hadde arrangørene på en prisverdig måte lykkes i å sette et tema på dagsordenen mens temaet er relativt nytt. For det andre ga den tematiske spredningen i programmet oss som deltakere en "helikoptertur" over temaet. Jeg forlot konferansen med mer innsikt i MOOC-fenomenet enn da jeg kom. Og da er jeg fornøyd! Dokumentasjon fra konferansen ligger ute. I tillegg er det laget en oppsummeringsvideo som du finner nedenunder.
MOOC - eine nicht so kurze Einführung
Fenomenet MOOC har på kort tid nådd et veldig stort volum, MOOC er ikke én ting, og debattene om fenomenets opp- og nedsider, betydning og videre skjæbne går livlig hjemme og på havet.
Hva MOOCs er for noe gir flere av innleggene på konferansen et innblikk i.
Horizon-prosjektet byr også på innsikt. I rapporten Technology Outlook Australian Tertiary Education 2013-2018 heter det blant annet:
When Stephen Downes and George Siemens coined the term in 2008, massive open online
courses (MOOCs) were conceptualised as the next evolution of networked learning. The essence of the original MOOC concept was a web course that people could take from anywhere across the
world, with potentially thousands of participants.
.....
The most compelling aspect of the proliferation of MOOCs is that it is helping frame important discussions about online learning that simply could not have taken place before the advent of actual experiments in
learning at scale.
MOOCs er også tema for mange fagtidsskrifter. Tidsskriftet JOLT (Journal of Online Learning and Teaching) har nylig kommet ut med et spesialnummer om MOOCs.
Hva nå?
Som tidligere nevnt i dette innlegget er det vanskelig å spå veien videre når det gjelder hvordan MOOCs utvikler seg videre. Som flere har vært inne på har framveksten av MOOCs vokst seg så stort på så kort tid at det er vanskelig å se for seg at dette er en utvikling som reverseres eller brenner ut fort. Læresteder primært i høyere utdanning følger utviklingen og leter nok etter hva "MOOC på norsk" kan innebære. Uansett hvilke retninger MOOC-utviklingen tar kan vi konstatere at den har kommet for å bli, og jeg tror MOOCs kan gi næring til refleksjoner over hvordan nettbasert utdanning og virtuelle skoler kan være et virkemiddel for bedre læring og økt motivasjon. Her står vi foran viktige intellektuelle, pedagogiske, organisatoriske og teknologiske avklaringer som MOOC-utviklingen kan gi oss viktige innspill til.