I den norske Horizon-rapporten som nå er ferdig og blir offentlig tilgjengelig fredag 8. november er Learning Analytics en av teknologiene som er stemt frem av ekspertpanelet i den norske rapporten på den ytterste tidshorisonten (4-5 år). Learning Analytics er et teknologiområde som har vært på radarskjermen til Horizon-prosjektet de siste par årene, både innenfor skolerapporten så vel som i rapporten for høyere utdanning. Dette vokser også frem som et forskningsområde. I april ble det arrangert en stor konferanse om temaet i Leuven i Belgia.
Da resultatene fra den norske rapporten ble presentert på IKT-senterets konferanse i forrige uke kom det et par kommentarer på blogger og Twitter om at "dette driver vi da med i dag". Det er vel og bra, men det er etter min mening et sprang fra disse utsagnene til å kunne si at vi har tatt i bruk Learning Analytics i stor skala i Norge, og jeg vil her dele noen tanker om hva vi kan gjøre for å få dette - om mulig - til å skje.
Først: Hva er Learning Analytics?
I The Horizon Report 2011 K-12 Edition er Learning Analytics beskrevet på følgende måte:
Learning analytics refers to the interpretation of a wide range of data produced by and gathered on behalf of students in order to assess academic progress, predict future performance, and spot potential issues. Data are collected from explicit student actions, such as completing assignments and taking exams, and from tacit actions, including online social interactions, extracurricular activities, posts on discussion forums, and other activities that are not directly assessed as part of the student’s educational progress.
Learning Analytics handler altså om å samle inn, analysere og handle på grunnlag av data fra ulike kilder som skal danne grunnlag for bedre teknologistøtte for formativ vurdering og raskere intervensjon hvis det vurderes som nødvendig. I vår artikkel "Changing Assessement - Towards a New Assessment Paradigm Using ICT" diskuterer Christine Redecker og jeg fenomenet Learning Analytics. Vi skriver blant annet:
The 2011 edition of the Horizon report K-12 identified Learning Analytics as an emerging technology that was likely to enter mainstream practice in education on a 4–5 year horizon. However, at present, Learning Analytics is still in its infancy and is widely debated. An elaboration and mainstreaming of this technology will require a combination of data from various sources, and it raises some issues with regard to learner privacy and security (Johnson et al, 2011). On the other hand, its power lies in its potential to provide learners, teachers, tutors and parents with real-time information about the needs and progress of each individual learner which could enable rapid intervention and greater personalisation. The feasibility of Learning Analytics requires further analysis in a policy environment in which, on a global scale, both traditional and innovative approaches to assessment coexist. If prudently used, it could take formative eAssessment to a higher level.
Videre skriver vi:
It is expected that, in five years’ time, advances in data mining will enable one to interpret data concerning students’ engagement, performance, and progress in order to assess academic progress, predict future performance, and revise curricula and teaching strategies.
Jan Hylén omtaler også Learning Analytics i en artikkel han skrev for DIU i våres.
Som sitatene viser er Learning Analytics kompleks, krevende og til dels omstridt. Det er ikke gjort i en håndvending å slå buen fra vyene for Learning Analytics på den ene side til å ta dette i bruk i en norsk skolevirkelighet. Her ligger det mye arbeid foran oss.
Hva gjør vi så?
Jeg mener det er interessant å dukke ned i Learning Analytics-feltet for å undersøke om konseptet og teknologien lar seg implementere i en norsk skolevirkelighet på våre premisser. Det har jeg kalt Learning Analytics på norsk. Etter min vurdering er det her nødvendig med en nasjonal dugnad for å avklare om Learning Analytics i en eller annen form har en fremtid i Norge.
Den nasjonale dugnaden bør initieres av nasjonale myndigheter, for eksempel Senter for IKT i utdanningen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet. Jeg mener at flere aktører bør være med her:
- Nasjonale myndigheter må eie denne problemstillingen, og de har ansvar for å si hvilke grunnleggende krav som må på plass for at Learning Analytics på norsk skal fungere innenfor dagens norske læreplaner og regelverk.
- Skoleeiere bør bidra, fordi de kjenner hvor skoen trykker mht teknologistøttet vurdering.
- IKT-industri sitter på konkrete løsninger i dag, og industrien besitter en street smartness mht design og løsninger som trengs for å utforme velfungerende løsninger for Learning Analytics.
- Vi trenger et forskningsperspektiv på hvordan Learning Analytics best kan støtte og forbedre formativ vurdering.
- Forlag og NDLA sitter antakelig på data fra hvordan elever bruker digitale læringsressurser som vi kan lære av i utforming av Learning Analytics på norsk.
Etter min vurdering er det ikke noe annet alternativ til en bred allianse om Learning Analytics på norsk. Ingen aktører klarer dette alene. Hvis sentrale, offentlige aktører ikke tar ansvar risikerer man feil omdreiningspunkt for en eventuell bred introduksjon til Learning Analytics i den norske grunnopplæringen. Det har vi ikke råd til.
Som en av disse som "driver med dette allerede" er det interessante inspill du har Øystein. Vi, itslearning har allerede en løsning for både overordnet rapportering fra egen database og en såkalt "recomendation engine" for innhold i forhold til mestringen av kompetansemål hos en elev.
Fra mitt ståsted er det et par utfordringer vi står ovenfor før vi kan få dette til å svinge for hele sektoren. For det første er det igjen tilbake til bruk. uten høy bruk i sentrale undervisning-/læringssprosesser er det og vanskelig å få nok data til å gjøre all denne "analyticsen". Det andre er etter min mening å jobbe med tilgang til data. Det holder ikke at en del aktører sitter på data, en må kunne nyttegjøre seg av dataene også. Her er veldokumenterte APIer også viktig.
Posted by: Nilshj | October 29, 2013 at 07:21 PM
Takk for kommentar, Nils.
Jeg er klar over at dere i ITSL og noen andre "driver med den slags" :)
Jeg håper at de kommersielle aktørene som har gjort utviklingsarbeid kan se en kombinasjon av egennytte og samfunnsnytte ved å gå inn i en nasjonal allianse om LA.
Jeg er enig med deg, hvis jeg forstår deg rett, at det er et stykke vei å gå, og jeg tror LA vil støte på mye skepsis. Dét er en av grunnene til at jeg tror vi må gå sammen for å finne ut av dette. Jeg snakker ikke om årelange utredninger og komitévelde, det må være et lettbeint samarbeid vi snakker om.
Posted by: Øystein Johannessen | October 29, 2013 at 08:12 PM
Senteret for IKT i utdanningen tar i alle fall et første skritt i forhold til å fyre opp en aktivitet rundt Learning Analytics. Den 28. november holder vi et formiddagsseminar i Oslo om LA med foredragsholder fra Kennisnet i Nederland og med norske innlegg rundt personvern og teknologier. Invitasjon til seminaret kommer om få strakser!
Posted by: Morten Dahl | October 30, 2013 at 10:38 AM
Veldig bra, imøteser invitasjonen.
Posted by: Øystein Johannessen | October 30, 2013 at 10:55 AM