Så er konferansen Skolen i digital utvikling over for i år. Konferansen, som har vært samlet på Lillestrøm siden 2002, samlet i år 280 deltakere. Her er noen snapshots fra konferansen sett fra mitt ståsted som programkomitemedlem, bidragsyter og deltaker.
Kunnskapsministeren åpnet ballet. Det var knyttet noen forventninger til hva statsråden kom til å si. Røe Isaksen advarte blant annet mot en overdreven teknologioptimisme i skolen. Han pekte politisk og faglig korrekt på lærerens betydning som leder i klasserommet. Videre trakk han frem fire sentrale områder: Infrastruktur, lærerkompetanse, innhold og forskning. Statsråden pekte også på at det er behov for flere effektstudier om IKT (ja, men da må designet være godt), og han trakk frem noen konkrete tiltak som IKT-senteret gjennomfører, blant annet iktplan.no
Ministerens innlegg var bra skrevet og fremføring på det jevne, kanskje litt uinspirert og mutt. Ingen ny steiner ble snudd, som ventet.
Neste plenumsinnlegg kom fra statssekretær Dilek Ayhan i Nærings- og fiskeridepartementet. Ayhan trakk blant annet frem betydningen av entreprenørskap og hva skolen og næringslivet kan gjøre sammen for å fremme entreprenørielle ferdigheter og holdninger hos barn og unge.
Et annet plenumsinnslag første dag var en debatt om læremidler for en bedre skole som jeg ledet sammen med Siv Tove Ophaug og Torbjørn Moe. I panelet fant vi representanter fra Aschehoug, NDLA og Fredrikstad kommune. Debatten ble ganske bra. Som forventet gikk vi en runde på offentlig forleggeri (forleggernes gamle, men kanskje noe hensvinnende kampsak) versus fri konkurranse og noen innlegg rundt helhetlige læremidler versus brukergenererte og/eller remiksbare læremidler. Vi fikk etter hvert også inn gode spørsmål og innlegg fra salen. Den påfølgende parallellsesjonen var jeg selv godt fornøyd med. Vi fikk til en god diskusjon rundt tema som prissetting av læremidler, hva slags læremidler vi har bruk for for å fremme elevenes læring og den lille elefanten i rommet - tankene om et NDLA for grunnskolen.
Første dag ble avsluttet med et innlegg av Erlend Dehlin fra NTNU som snakket om forholdet mellom verktøy og praksisformer. Et tankevekkende innlegg som nok gledet noen og provoserte noen.
Parallellsesjonene talte 15 i alt. Jeg var selv tilhører til en sesjon om forsøk med internett ved eksamen. Gode fremføringer av Sissel Skillingshaug fra Utdanningsdirektoratet og rektor Anne B Sklet ved Grong videregående skole.
Dag to av konferansen åpnet med innlegg av direktør Trond Ingebrigtsen ved Senter for IKT i utdanningen og Steve Munby fra CfBT Education Trust
Munby snakket engasjert om lederskap - om nettopp det engasjerte og optimistiske lederskapet. Innlegget var veldig bra og ikke minst troverdig, fordi Munby så flott bød på egne erfaringer og utfordringer gjennom mange år som leder.
Avslutningsinnleggene stod Elisabeth Staksrud fra Universitetet i Oslo og vår tidligere utdanningsminister og helseminister Gudmund Hernes for. Staksrud leverte som vanlig et godt innlegg om hva det vil si - og hvor utfordrende det er - å arbeide for at barn og unge blir gagns digitale mennesker. Hernes leverte som vanlig - denne gang med en god gjennomgang av gapet mellom våre biologiske programmer (oppvekst, pubertet etc) som er ganske stabile versus sosiale og teknologiske endringer i etterkrigstiden - fra et informasjonsfattig til et informasjonsrikt samfunn, fra et handlingsrikt til at handlingsfattig samfunn. Det eneste jeg nok vil pirke på var at lysarkene hans hadde uvanlig mange skrivefeil - mon tro om noe av dem var snekret på amerikaflyet (han kom rett fra Washington) i løpet av natten.
Oppsummert: Jeg synes vi fikk til en god konferanse. Utstillingene virket rimelig bra besøkte, og mange av de innleggene jeg hørte på var gode. Så - vi samles nok der til neste år også.