Den norske edtech-næringen, som det heter på newspeak, stormer frem både i Norge, i Europa og nå også i USA. De siste månedene har næringa profilert seg gjennom en felles stand på BETT og gjennom synlig nærvær på SWSX i Austin, TX, nylig.
Denne synlige fremgangen er gledelig. Det er fint å se at næringsaktører i vårt felt gjør det bra utenfor Norge. Etter de internasjonale fremganger som LMS-kameratene Fronter og Its Learning viste på 2000-tallet er det kjempebra at flere aktører fra Norge markerer seg internasjonalt. Næringa blir mer profesjonell, og gjennom IKT-Norge sin innsats som koordinator og god hjelper åpnes dører mot omverdenen.
Med fremgang og vekst følger også ansvar og økte forventninger:
- Økt vekst i antall brukere og kundemasse er ingen sovepute. Sulten på nye markedsandeler må kombineres med ydmykhet i forhold til at man aldri er bedre enn sin siste jobb og siste kontrakt.
- Respekt for kundemassen og dens innovasjonskraft er viktig. Jeg håper vi får se spennende innovasjoner i skjæringspunktet mellom leverandør og kunde. Brukerdrevne innovasjoner utfordrer markedsaktørene og gir spennende nyskaping.
- Jeg er særlig opptatt av at norske edtech-aktører er seg sitt ansvar som kunnskapsmeglere bevisst. Etter hvert som aktørene vokser må de ta ansvar med å forvalte og dele den kunnskap de erverver seg - kunnskap som bidrar til vår felles kunnskapsbase om IKT og læring. Det trenger vi i en stund der ulike utspill fra ministerhold og andre hold øker viktigheten av kunnskapsutveksling. Her har bransjen et samfunnsansvar og litt å gå på.
Det er morsomt å stå på sidelinjen og se på den utviklingen vi nå ser, og jeg heier på tidligere kolleger i bransjen. Gjennom dommergjerningen i The Milken - Penn GSE Education Business Plan Competition har jeg gleden av å se masse engasjement og skaperkraft for å adressere pedagogiske og sosiale utfordringer i utdanningssystemet både i USA og etter hvert også i andre land som India og Pakistan. Jeg gleder meg til fortsettelsen fra våre norske edtech-aktører.