Møtet finner sted i Lisboa og er en oppfølging av fjorårets ministermøte om digital inkludering i Riga. Ca 200 deltakere. Den norske delegasjonen ledes av statssekretær Wenche Lyngholm i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.
Referatet er Instant Blogging og bærer litt preg av det.
Velkomst v Jose Mariano Gago, Minister of Science, Technology and Higher Education
Historikk
Integrasjon på alle nivåer
Teknologien har vært til hinder for full integrasjon, dette er nå enklere.
Portugal var tidlig ute. Satte rammene tidlig, bl a ved å få alle skoler på nett på slutten av 1990-tallet. De vitkigste hindrene er overvunnet for digital integrasjon. Viktige eksempler ble levert, bl a gjennom lokale myndigheter og lokale internettrom gjennom biblioteker og andre offentlige virksomheter. Disse var ikke bare gratis, de var også en arena for alle grupper. Lignende erfaringer er gjort i andre av EUs medlemsstater.
Til slutt pekte Gago på følgende: Møtet er ikke bare en sammenkomst, også en politisk arena gjennom det separate og lukkede ministermøtet. Takket også Reding for hennes aktive innsats.
Viviane Reding, EU-kommisjonær for informasjonssamfunnet
IKT er ikke bare et verktøy, IKT gir også muligheter for de som ellers ikke kan delta. IKT er viktig for jobber og vekst, instant info og nye former for sosial interaksjon. Det gir borgerne makt og muligheter. IKT tas nå for gitt, vi lever med det.
IKT er en viktig faktor for produktivitet for de som er innenfor informasjonssamfunnet, men ikke for de som står utenfor pga kultur, etnisitet, alder, arbeidsløshet, geografi. De får ikke ta del i mulighetene.
Hvor mange er det? Ca 1 av 3 europeere står utenfor -> en skandale, ca 200 mill får ikke høste fruktene av IKT. Hvis vi ikke gjør noe med det er utsiktene ikke lyse. eAccessibility er ikke en realitet. Industrien mangler arenaer og sliter med ulike krav. MÅlene i Riga Decl kan produsere øk. gevinst i størrelsesorden 35-80 mrd euro over 5 år. Dette handler om sosial rettferdighet og de grunnleggende verdiene i det europeiske samarbeidet. Utfordrer ministrene og landene til å forplikte seg på målene fra Riga.
Hvorfor? Har ikke gjort halvparten av det de lovet. Nesten ingen fremgang mht eAccessibility. Bare 5 prosent av eGov tjenester møter kravene om tilrettelegging. Vi ekskluderer de menneskene vi skal betjene. I privat sektor ennå verre, bare 3 prosent.
Bredbånd: God dekning, men gapet mellom urbane og rurale områder øker. Ref initiativet "Broadband for All".
Teknologi må ikke være et hinder, og vi må få det grunnleggende riktig. Innholdet må være riktig, bl a offentlige tjenester, teksting, nettsteder som fyller kravene om tilrettelegging.
Communication 8.11 -> Den tredje pillaren i i2010. Vi må øke synligheten til dette feltet, fordi det utløser politisk og industriell handling.
European eInclusion Awards blir vil opprettet og delt ut første gang mot slutten av 2008.
Enabling
Accelerating
Integrating
Lovgivning for eAccessibilty vil være basert på funksjonshemmedes rettigheter og fremme av EUs indre marked.
Ett element er ekstra grunnleggende og viktig: IKT-kompetanse er viktig for alle aktører. Noen må gå foran og "lead by example" - etterlyser større satsing fra industrien på å gi de ansatte grunnleggende ikt-kompetanse.
Bare 25 % av de med lav utdanning bruker nettet mot 84 % av studentene.
IKT en driver for reform - særlig eGovernment og eHealth
EU-initiativ "Ageing Well"
Fremgang vil bli gjenstand for måling. I 2010 vil Reding kunne se seg tilbake og se at dette virket bra og ga velferd og vekst, og at eAccessibility ble en realitet for andre, også den eldre befolkning.
Understreker viktigheten av en helhetlig politisk og sosial agenda for å kunne oppnå resultater.
Rodolfo Cattani, European Disability Forum
Denne konferansen er viktig fordi den finner sted 18 mnd etter Riga-erklæring og ett år etter FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter. Fra et politisk og praktisk ståsted er det viktig å ha disse to erklæringene i mente når man diskuterer funksjonshemmedes behov i det digitale domene.
Disse tiltakene som også bør fjerne hindringer bør omfatte elektroniske tjenester for alle. Disse tjenestene og systeme bør bli tilgjengelig for alle til en lav kostnad.
Realiteten er at majoriteten ikke får ta del i det teknologiske fremskrittet. De nye policyene: EU har satt eksempler på god praksis, bl a gjennom lovgivning og ulike tiltak. Vanskelig å nå målene pga hindringer som skyldes fordommer, tekniske hinder og gammeldagse tenkemønstre.
Funksjonshemmede og deres organisasjoner føler at politikere og byråkrater har produsert mer ord enn handling.
Cattani ga ros for Communication nr 694 og det strategiske rammeverket for implementering av Riga-deklarasjonen. Han understreket også betydningen av at utviklingen av digitalt fjernsyn må designes slik at digitalt fjernsyn blir et gode for alle, også borgere med nedsatt funksjonsevne.
EDF er opptatt av at offentlige nettsteder følger et felles rammeverk slik at nettstedene blir tilgjengelige for flest mulig. EDF er også opptatt av at lovgivning er helt nødvendig for å sikre tilgjengelighet for alle.
Panel:
Mark McGann, Directoe General, EICTA:
Komplimenterer Reding for hennes modige innsats. Uttrykker forståelse for Cattanis og EDFs utålmodighet. Budskapet til regjeringene er at målene må uttrykkes gjennom lovgivning, ikke midlene. For stor fragmentering i EU, mangel på uniformering. Mange regjeringer bør lære av EU. Industrien er opptatt av standarisering og ønsker å forplikte seg.
Veli Sundbäck, Nokia:
1. Globalt: 3,3 mrd mennesker har mobiltelefon, halvparten av verdens befolkning. 90 prosent av verdens befolkning lever i områder med mobildekning.
2. Affordability: TCO er nøkkel til hvor mange mennesker som kan inkluderes. TCO kan deles i Service Cost, Device Cost og Government-imposed Cost. Industrien må få ned kostnadene, men myndigheter må også redusere sin del av TCO.
Nokia tidlig opptatt av brukervennligheten. En integrert del av Nokias strategi og design i mange år.
Luc Soete, Professor MERIT/UNU Maastricht
Erklærer seg enig med Viviane Reding. Sosial inkludering er en del av Lisboa-prosessen. Peker på at sosial inkludering styrker nettverkseffekter som f eks The Long Tail, en av gevinstene ved Web 2.0-utviklingen vi er inne i. Mulig å designe innovajsoner for mennesker med lav inntekt.
Hvis du ser på vekst i mobil kommunikasjon og hva myndigheter har tjent, det hadde vært interessant å se hvor store skatteinntekter dette har skapt i forhold til de forholdsvis lave investeringer det offentlige har gjort.
Cattani gir kommisjonen æren for at markedsaktørene kommer på banen. Repliserte til Nokia-mannen at han har to moderne Nokia-telefoner som begge krever at han kjøpte tilleggsmoduler for talesyntese (Cattani er blind). Mobilt fjernsyn er ikke interessant for mennesker med nedsatt funksjonsevne, ennå. Først må vanlig fjernsyn bli tilgjengelig på en tilfredsstillende måte.
Sundbäck peker på fraværet av harmoniserte åpne standarder.
En delegat i salen pekte på at organisasjoner som EDF ikke har råd til å delta i standardiseringsprosesser, og EDF og lignende organisasjoner MÅ delta i standardiseringsprosesser.