Tilbake på jobb etter mye og god ferie. Helgen ble tilbragt i selskap med de nordiske læremiddelforlagene under den nordiske skolebokkonferansen (kanskje tittelen burde oppgraderes?) i idylliske Visby på Gotland. Konferansen arrangeres annethvert år og går på rundgang mellom de nordiske landene.
Etter konferansen sitter jeg igjen med flere inntrykk:
· Flere forlagsrepresentanter uttrykker frustrasjon over en stillstand flere betegner som en "Catch 22-situasjon": Forlagene ønsker å satse, men de føler at markedet ikke er modent, mens skolen på sin side ønsker digitale læremidler, men at markedet ikke i tilstrekkelig grad makter å levere.
· Flere trekker frem behovet for nye forretningsmodeller som tar høyde for en gradvis "atomisering" av læremidler, dvs at de stykkes opp og settes sammen på nye måter.
· Mange er opptatt av å hegne om dagens opphavsrett
· Det er klare forskjeller mellom bl a Norge, Sverige og Danmark når det gjelder utviklingen av markedet for digitale læremidler og hvordan offentlige myndigheter har grepet an dette.
Selv deltok jeg i en debatt med Amelie von Zweigbergk, stabssjef (politisk stilling, sjef for de politisk sakkyndige) i det svenske utdanningsdepartementet om statens rolle. Debatten gav vel ingen Eureka-svar, men jeg tror jeg lykkes med å få frem at staten kan fylle flere roller for å fremme utvikling av digitale læremidler.
I mitt innlegg pekte jeg på følgende roller:
· Det politiske og administrative lederskapet
· Staten som finansiør
· Partnerskap for et bedre marked
· Kunnskapsdannelse og FoU
· Staten som premissleverandør
Visby og Gotland kan anbefales på det sterkeste.